Podle údajů specializovaného Fincentrum Hypoindexu úroky na hypotéky neustále stoupají a v lednu dosáhli v průměru 2,28%.

Příchází postupný konec realitního boomu, zdražování hypoték má za následek meziroční pokles počtu hypoték o 9%. V lednu 2017 uzavřeli klienti 7783 hypoték oproti 8665 v lednu 2017. Poklesl taky objem peněz, meziměsíčně o 3,6 mld. Kč, což představuje 13% pokles.

Někteří klienti se s pomocí finančních poradců snažili se obejít doporučení ČNB tím, že si na dofinancování hypotéky pořizovali kupříkladu spotřebitelský úvěr nebo úvěr ze stavebního spoření.

Růst cen nemovitostí v ČR je nejvyšší v EU a realitní trh se začal přehřívat.  Roztočila se spirála mezi cenami nemovitostí a úvěry na jejich pořízení. Čím dostupnější a levnější úvěry byly, tím víc rostli ceny nemovitostí. Průměrná výše překročíla 2,2 mil. Kč a mnoho lidí začalo spekulativně nakupovat byty na ůvěr jako investici. Podle statistik ČNB byl minulý rok rekordní, když sečteme hypoteční ůvěry a  úvěry na dofinancování.

ČNB si začala uvědomovat, že v případě krize a zvyšujících se úrokových sazeb by mnoho klientů nedokázalo splácet. Přehnané poskytování hypoték téměř komukoliv bylo taky příčinou poslední finanční krize v USA, která se postupně přenesla i k nám. Češi zatím nemají historickou zkušenost s opravdovou krizi jako v USA, Irsku, Španělsku, Řecku atd., kde po roce 2008 poklesly  ceny i o víc než 50%.

Na základě nařízení ČNB banky ale od ledna netolerují dofinancování hypotéky jiným úvěrem, což samozřejmě zchladilo zájem těch, kterým to jednoduše z měsíčního příjmu “nevyjde”.

ČNB také doporučila všem bankám, aby sledovaly ukazatele schopnosti klienta splácet, protože v mnoha případech šli klienti se splácením úvěru na hranu.

Pokud se cena peněz vrátí k dlouhodobému normálu nad 5%, „realitní party“ se dostanou do vážných problémů, protože poklesne množství lidí, kteří by si bez našetřených vlastních prostředků mohli dovolit hypotéku. Nastane renesance nájemního bydlení, jako je to v Německu, Rakousku a Švýcarsku, kde víc než polovina domácností žije v nájmu a developeři i města staví nájemní byty. Nájemní bydlení nebude ani dražší než pořizování vlastního bydlení ani společensky dehonestující. A ani neponese riziko v časech krize, kdy lidé s hypotékou po 10-ti letech splácení zjistí, že nesplacená jistina je pořád vysoká /klidně i 90% úvěru, skoro jako na začátku/.  Klienti až pak zjistí , že spláceli totiž hlavně úroky a prodejní cena při poklesu cen nemovitostí může být  klidně nižší než nesplacená jistina hypotéky.

Je čas na přesun peněz do jiné třídy aktiv. A nebudou to předražené akcie, které jsou na historických maximech. Klíčem k bohatství je kupovat podhodnocená aktiva a prodávat nadhodnocená. Zlato a hlavně stříbro jsou sice dnes medii i finančními poradci znevažované, ale jejich význam v majetku začína stoupat. Lidi je vyhledávají sami a podvědomě cítí,  v čem je opravdové bohatství a uchování hodnot. Centrální banky i velcí investoři nakupují zlato vo velkém do svých zásob, zatímco stříbro nakupuje hlavně průmysl kvúli jeho tisícům způsobů využití v moderních technologiích. Ceny jsou po 7 letech poklesu podhodnocené a představují příležitost ke zhodnocení a pojistku peněz v čase krize.

Stanislav Žák

Porta Noema s.r.o